URSA a devenit parte a grupului Etex

11.01.2022

Etex confirmă schimbarea orientării portofoliului său către soluţii pentru construcţii uşoare şi sustenabile, prin achiziţionarea URSA, expertă în izolaţii termice şi acustice.

ursa-ursaadevenitparteagrupuluietex-1642097273.PNG

În noul an Etex îşi consolidează portofoliul de activităţi profesionale sustenabile prin achiziţionarea URSA, lider european în soluţii de izolare. Cu această tranzacţie, Etex îşi asigură o nouă platformă pentru creşterea afacerilor şi, în plus, o oportunitate de a continua să joace un rol esenţial în abordarea provocărilor legate de sustenabilitate. Prin adăugarea de expertiză în izolaţii ofertei sale de plăci de rigips, de ciment fibros, de protecţie pasivă împotriva incendiilor şi de articole modulare, Etex îşi extinde şi capacitatea de a furniza sisteme şi soluţii. Această cea mai recentă achiziţie este supusă condiţiilor de încheiere uzuale.

 

URSA: Lider european pentru vată minerală de sticlă şi izolaţii cu polistiren extrudat XPS, cu o expertiză de mai mult de 70 de ani şi o marcă solidă

Ca lider european pentru polistiren extrudat (XPS) şi aflându-se între primele trei companii de vată minerală de sticlă, URSA oferă o gamă extinsă de izolaţii pentru exteriorul clădirilor, precum şi pentru partiţiile şi plafoanele interioare. La fel ca şi Etex, se mândreşte cu calităţile legate de sustenabilitate şi confort ale produselor sale. Povestea URSA a început în 1949, cu o mică afacere de familie, care s-a dezvoltat de atunci şi a ajuns în prezent un jucător internaţional major în domeniul său. Mai recent, în 2017, a fost achiziţionată de Xella Group.

Activităţile URSA se desfăşoară în peste 20 de ţări din Europa, inclusiv în Franţa, Germania, Spania şi Polonia, pe lângă Rusia. Compania deţine 13 locaţii de producţie şi acoperă mai multe ţări unde Etex este prezentă deja cu celelalte divizii ale sale. Cu sediul la Madrid, URSA aduce cu sine o reţea de distribuţie europeană fiabilă şi o echipă de peste 1700 de angajaţi dedicaţi, având un venit de aproximativ 500 milioane de euro.

Răspunsul la schimbările climatice la nivelul UE va fi orientat către renovarea clădirilor şi către materiale de izolaţie, precum cele fabricate de URSA.

Schimbările climatice, deficitul de resurse, infrastructura învechită şi lipsa de locuinţe sunt aspecte omniprezente pentru Europa şi pentru întreaga planetă. Cifrele prezintă realitatea, clădirile fiind responsabile pentru 40% din consumul de energie din UE, dintre care două treimi reprezintă încălzirea şi răcirea. UE, în cadrul eforturilor sale de a reprezenta un lider mondial în chestiunile legate de mediu, a lansat Green Deal în decembrie 2019. Materialele pentru izolaţii reprezintă o componentă cheie pentru obţinerea unor reduceri semnificative ale consumului de energie şi pentru o reducere drastică a emisiilor de CO2. Uimitor este că 75% din clădirile europene nu sunt eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Şi, deoarece 85-95% din clădirile din prezent vor mai fi încă în folosinţă şi în anul 2050, renovarea reprezintă un punct critic. Se aşteaptă ca ratele de renovare în Europa să se dubleze în următorii 10 ani, deoarece 35 de milioane de clădiri au fost considerate pentru a fi renovate până în 2030.

Cu această cea mai recentă mişcare strategică, Etex continuă să inspire modalităţi de trai ajutând Europa să abordeze aceste provocări, datorită expertizei URSA. Compania livrează soluţii de înaltă performanţă pentru performanţele energetice superioare necesare clădirilor. În plus, materialele pentru izolaţii cu vată minerală de sticlă sunt eficiente din punct de vedere al costurilor datorită calităţii înalte, durabilităţii şi cerinţelor minime de întreţinere. În concluzie, pentru produsele din gama sa generală se folosesc, într-o proporţie considerabilă, materiale reciclate în cadrul procesului de producţie.

Orientarea confirmată a portofoliului Etex către soluţii de categorie uşoară şi sustenabile, cu izolaţia ca o nouă platformă de creştere

Această achiziţie reprezintă o nouă etapă majoră în orientarea strategică a Etex pentru a deveni un jucător global în domeniul soluţiilor de categorie uşoară şi sustenabile pentru clădiri. Aceasta vine în continuarea etapelor majore anterioare, dintre care cele mai notabile au fost: cumpărarea Siniat, liderul în plăci de rigips din Europa şi America Latină în 2011, părăsirea domeniului de afaceri cu articole ceramice în 2016, cumpărarea unei firme de top de plăci de rigips din Spania în 2017 şi părăsirea domeniului de afaceri cu ţigle din argilă şi beton în 2019-2020. Iar mai recent a existat achiziţia companiei specialiste în protecţie pasivă împotriva incendiilor, FSi Limited, în 2020, crearea diviziei New Ways (Moduri Noi) ca vârf de lance pentru activităţile care implică soluţii pentru construcţii în afara locaţiei, cu achiziţionarea a patru companii în 2021, şi, în final, achiziţia unui jucător de top de pe piaţa australiană de plăci de rigips în 2021.

URSA ocupă un loc ferm în prima linie a eforturilor globale pentru sustenabilitate, oferind soluţii dovedite şi realizabile care oferă cele mai solide performanţe în materie de sustenabilitate, în comparaţie cu celelalte materiale pentru izolaţii. Compania a înregistrat rezultate solide care reflectă o cultură bazată pe organizare de nădejde şi îmbunătăţiri continue, compania fiind condusă de o echipă executivă de calibru înalt. Relaţiile apropiate cu clienţii, binecunoscute, notorietatea ridicată a mărcii, şi produsele superioare reprezintă bazele excepţionale ale activităţii sale. Prin adăugarea de expertiză în izolaţii ofertei sale de plăci de rigips, de ciment fibros, de protecţie pasivă împotriva incendiilor şi de articole modulare, Etex îşi extinde şi capacitatea de a furniza sisteme şi soluţii clienţilor. URSA va fi integrată ca divizie separată, sub conducerea directă a Directorului General Executiv (CEO) al Etex, Bernard Delvaux. Această achiziţie este supusă condiţiilor de încheiere uzuale; Etex va furniza mai multe informaţii după finalizarea acesteia.

Bernard Delvaux, Director General Executiv (CEO) al Etex: „Achiziţia URSA confirmă schimbarea orientării portofoliului începută de acum câţiva ani de Etex pentru a deveni lider global în construcţii uşoare şi modulare. Această achiziţie reprezintă o oportunitate strategică potrivită pentru Etex deoarece combină o nouă platformă de creştere cu o concentrare solidă pe sustenabilitate. Am fost cu adevărat impresionat atât de calitatea conducerii URSA, cât şi de modelul de afaceri solid al acesteia. Aştept cu nerăbdare să îi primim pe noii noştri colegi la Etex şi să continuăm împreună spre un viitor prosper.

Christophe Clemente, Director General Executiv (CEO) al Xella Group: „Pentru echipele URSA, Etex reprezintă un acţionar solid care doreşte să continue povestea de succes. Aş dori să le mulţumesc afectuos echipelor URSA pentru realizările lor din cadrul Xella Group şi le doresc un viitor grandios.

Jochen Friedrichs, Director General Executiv (CEO) la URSA: „În Etex, URSA a găsit partenerul perfect pentru a continua dezvoltarea activităţii noastre de bază cu privire la sustenabilitate şi apropierea faţă de client. Aşteptăm cu nerăbdare să prezentăm strategia Etex, să ne întâlnim noii colegi şi să dezvoltăm împreună piaţa construcţiilor de categorie uşoară şi modulare. Sunt recunoscător pentru suportul Xella Group din ultimii patru ani, care ne-a permis să ne întărim platforma pe care o vom extinde acum cu Etex.

J.P. Morgan are rolul de consultant financiar exclusiv, iar Freshfields este consultantul juridic al Etex în legătură cu această tranzacţie.

 

Despre Etex

Compania Etex este producătoare globală de materiale de construcţii şi pionieră în construcţiile de categorie uşoară. Etex doreşte să inspire oamenii din întreaga lume să construiască spaţii de locuit care sunt mai sigure, mai sustenabile, mai inteligente şi mai frumoase.

Fondată în 1905 şi având sediul principal la Zaventem, Belgia, Etex este o companie de familie cu mai mult de 11.000 de angajaţi la nivel global. Îşi desfăşoară activitatea în mai mult de 110 locaţii de producţie din 42 de ţări şi a înregistrat un venit de 2,6 miliarde de euro, cu REBITDA (rata marjei profitului înainte de dobândă, taxe, amortizări şi deprecieri) de 484 milioane de euro în 2020. Etex prezintă o cultură axată pe colaborare şi grijă, un spirit de pionierat şi pasiunea de a face întotdeauna mai bine pentru clienţii săi.

Etex are şase centre de cercetare şi dezvoltare care susţin patru divizii globale de vânzări:

  • Performanţa construcţiilor: soluţii uscate pentru construcţii, inclusiv panouri de rigips şi de ciment fibros, ipsos şi produse formulate, produse pentru protecţia pasivă împotriva incendiilor şi produse asociate.
  • Exterioare: o gamă de materiale estetice din ciment fibros pentru utilizarea agricultură şi exterioare arhitecturale şi rezidenţiale.
  • Industrie: produse pentru izolaţii de protecţie împotriva incendiilor şi de înaltă performanţă pentru industriile de construcţii şi echipamente originale.
  • Moduri noi: soluţii modulare de înaltă tehnologie în afara locaţiilor, bazate pe structuri de lemn şi oţel.

 

Etex inspiră moduri de trai, pentru mai multe informaţii vă rugăm să consultaţi pagina noastră de Internet: www.etexgroup.com.