Rezultate pentru ETEX anul 2022

13.03.2023

Soluțiile  durabile ale companiei Etex generează performanțe financiare foarte bune în 2022

Repere:

  • Pentru al cincilea an consecutiv, Etex a atins o nouă performanță record la nivel general, inclusiv în ceea ce privește veniturile, REBITDA și profitul net recurent, stabilind în același timp o altă etapă majoră prin angajamentele sale - Road to Sustainability 2030.
  • Venituri record de 3,714 miliarde EUR, corespunzând unei creșteri de 25,0% față de 2021, atribuită atât performanței liderului european de izolație recent achiziționat URSA, cât și activităților australiane de gips-carton, împreună cu volume stabile și prețuri medii de vânzare crescute. Like-for-like1  aceasta reprezintă o creștere de 13,3%
  • Cea mai mare valoare absolută pentru REBITDA, la 645 milioane EUR, cu o creștere de 13,2%, determinată în principal de veniturile crescute, împreună cu impactul pozitiv al achiziției liderului european de izolație URSA. Like-for-like¹ creștere cu 2,8% față de 2021
  • Creșterea profitului net recurent (cota de grup) la 275 milioane EUR, +2,9% față de anul precedent
  • Creșterea datoriei financiare nete la 1,031 miliarde EUR față de 214 milioane EUR în 2021, determinată în principal de achiziția URSA, dar compensată parțial de generarea de fluxuri de numerar
  • Dividende brute peste profitul 2022: propunerea Consiliului de Administrație de 0,93 EUR per acțiune (+10,7%)
  • Perspective pentru 2023: se așteaptă să rămână volatilitatea și incertitudinea, în special pentru prețurile energiei și materiilor prime, dar Etex consideră că cererea pentru produsele și soluțiile sale va rămâne puternică, având în vedere valoarea lor intrinsecă sustenabilă și nevoile continue de renovare și de noi construcții. Se așteaptă ca marja REBITDA să rămână solidă
  • Sustenabilitate: în 2022, evaluarea riscului ESG s-a îmbunătățit pentru a ajunge în top 10 la nivel global, în cadrul grupului său industrial. Între 2018 și 2022: 54% mai mult gips reciclat folosit - făcând din Etex cel mai avansat reciclator de gips din Europa, inclusiv Marea Britanie,  - scăderea cu 19,9% a emisiilor absolute de CO2 și reducerea deșeurilor trimise la groapa de gunoi cu 26,5%, în valoare absolută.
  • Raportul anual Etex 2022 va fi publicat pe 6 aprilie 2023

Comentarii  Bernard Delvaux, CEO al Etex: „Sunt mândru să raportez că Etex a înregistrat din nou o creștere semnificativă în 2022, pentru al cincilea an consecutiv. După un an 2021 excepțional, am obținut noi rezultate record, inclusiv în venituri, REBITDA și profit net recurent. Acest lucru a fost atins în ciuda unui context de afaceri nefavorabil, care include o lume care încă se recuperează după pandemia de COVID-19, invazia Ucrainei de către Rusia, o criză energetică și inflația globală. Soluțiile noastre  pentru materialele de constructii se dovedesc a fi potrivite pentru a răspunde nevoilor actuale, atât în ceea ce privește renovarea, cât și construcțiile noi, având în vedere valoarea lor intrinsecă sustenabilă. Produsele Etex consumă cu până la 45% mai puține emisii, în comparație cu metodele tradiționale de construcție, si asigură o izolare termică și fonică de până la de șapte ori mai bună, ceea ce crește eficiența energetică, iar emisiile și sunt mai reciclabile, mai flexibile și mai adaptabile. Pe scurt, în 2022, Etex a abordat în mod corespunzător provocările urgente pe o piață volatilă, în timp ce a urmat o cale de creștere către un viitor durabil cu portofoliul nostru de  construcții ușoare.

Rezultatele noastre promițătoare pot fi explicate de mai mulți contribuitori cheie. Creșterea vânzărilor a fost determinată în special de unele dintre achizițiile noastre recente, și anume expertul european în izolație URSA, în 2022, și afacerea australiană de gips-carton, în 2021. Marjele noastre pozitive arată agilitate și receptivitate prin monitorizarea cost-preț și adaptări rapide la contextele provocatoare ale pieței. De asemenea, am reușit să implementăm o abordare prudentă a costurilor generale, în timp ce prețurile energiei au rămas sub control printr-o strategie eficientă de acoperire. În cele din urmă, confruntat cu volatilitatea cererii, Etex a demonstrat o agilitate impresionantă de producție în cele peste 140 de locatii din întreaga lume. Când ne uităm înapoi la creșterea Etex din ultimii ani, este  impresionant. Concentrarea noastră dedicată de a fi un pionier și lider în soluții de construcții ușoare a permis companiei să crească semnificativ.

Pe lângă acest succes financiar, anul 2022 a fost și un an al altor momente importante pentru Etex. Am lansat angajamentele noastre Road to Sustainability 2030, cu obiective clare, și primele progrese în ceea ce privește siguranța și bunăstarea, diversitatea și incluziunea, circularitatea, decarbonizarea și implicarea clienților. Ne-am îmbunătățit din nou ratingul de risc ESG pentru a ajunge în top 10 în grupul nostru de industrie la nivel mondial. Din 2018 am făcut progrese semnificative în călătoria noastră de sustenabilitate, inclusiv prin utilizarea cu 54% mai mult gips reciclat - făcând din Etex cel mai avansat reciclator de gips din Europa, inclusiv Marea Britanie - , o scădere cu 19,9% a emisiilor absolute de CO2 și o reducere a deșeurilor trimise la groapa de gunoi cu 26,5% în valoare absolută. Mai mult, de îndată ce conflictul din Ucraina a izbucnit, am lansat imediat un program de sprijin pentru cei 250 de colegi ucraineni și familiile lor, luând o poziție fermă față de Rusia. În cele ce urmeaza,  (in pag.6 – 8 ale comunicatului de presa), sunt împărtășite mai multe detalii despre realizările noastre, din cei patru factori strategici,: excelență operațională, experiența clienților și excelență comercială, precum și sustenabilitate și inovație.

Pentru 2023, se așteaptă să rămână volatilitatea și incertitudinea, în special pentru prețurile energiei și materiilor prime, dar credem că cererea pentru produsele și soluțiile Etex va rămâne puternică, având în vedere valoarea lor intrinsecă sustenabilă și nevoile continue de renovare și construcții noi. Prin urmare, rămânem extrem de atenți, agili și receptivi, lună de lună, țară cu țară și produs cu produs, pentru a naviga în această incertitudine. Vedem, de asemenea, oportunități potențiale de a crește în toate tehnologiile și de a ne susține creșterea cu o marjă REBIDTA care se așteaptă să rămână puternică. Avem un accent clar pentru a fi cel mai inovator și durabil producător global de materiale de construcții. Aceste elemente combinate ar trebui să ajute Etex să continue să ofere rezultate bune,  și să ajute la construirea de spații de locuit care sa fie din ce în ce mai sigure, mai durabile, mai inteligente și mai frumoase.”

Mai multe informatii:

/assets/uploads/responsive_filemanager/source/Etex%20-%20Press%20release%20-%202022%20Full-Year%20Results.pdf