Insulation for a better tomorrow

A fi mai puţin sensibil la creşterea preţului substanţelor energetice

În prezent resursele de petrol şi gaze naturale cunoscute este posibil să fie epuizate până la sfârşitul acestui secol dacă umanitatea continuă să le folosească la nivelul curent de consum. Conform experţilor, rezervele de petrol vor fi suficiente pentru următorii 40 până la 60 ani, iar rezervele de gaze naturale pentru următorii 70 de ani. Rezervele mondiale de cărbune sunt prezente în cantitate mai mare şi vor fi suficiente pentru consumul de energie pentru următorii 200 de ani. China şi India devin consumatori tot mai mari de combustibili fosili; cererea tot mai mare a acestora pentru alte materii prime, precum cimentul şi oţelul, influenţează creşterea preţului acestora. Deoarece există o creştere a consumului în ţările mai sus menţionate precum şi în statele membre UE, acest lucru înseamnă de fapt că resursele vor fi epuizate mai devreme decât se preconiza. Nu are sens să aşteptăm pasivi rezultatul final când ştim care este scenariul.

Preţul barilului de petrol (datele valabile pentru februarie 2007) este de aproximativ  75 $ - preţul acestuia în 1999 era de doar  10 $.

 

Oamenii de ştiinţă caută intens noi surse de energie, precum fuziunea nucleară, de exemplu. Folosirea surselor de energie regenerabilă devine o temă foarte importantă. În multe cazuri în Europa, în ce priveşte încălzirea clădirilor, putem înlocui combustibilul fosil cu sursele de energie menajeră, de exemplu biomasa. Însă există soluţii mai simple la această problemă. Astfel, ne putem baza pe creşterea eficienţei energetice. Reducerea pierderilor termice prin folosirea izolaţiei termice a clădirilor reduce astfel necesitatea consumului resurselor de energie şi prin urmare consumatorul devine mai puţin sensibil la creşterea preţului substanţelor energetice, care la rândul lor sunt sub influenţa pieţei mondiale.