Insulation for a better tomorrow

Influenţele posibile asupra schimbărilor climatice

Pământul se încălzeşte când gazele cu efect de seră sunt emise în atmosferă. Aceste gaze cuprind vapori de apă (H2O), bioxid de carbon (CO2), metan (CH4), protoxid de azot (N2O) şi alte câteva. În atmosferă, acestea acţionează ca un scut de protecţie ce previne răcirea Pământului în timp ce căldura este emisă în spaţiu. Probabil aţi observat deja că o dimineaţă de iarnă după o noapte fără nori este mult mai rece decât după o noapte înnorată. Deoarece nu au fost nori în cursul nopţii suprafaţa pământului s-a răcit mai repede. Acest lucru arată că gazele cu efect de seră sunt utile deoarece fără ele temperatura medie a Pământului  ar fi semnificativ mai mică, -33°C în medie. Viaţa pe această planetă ar fi foarte dificilă în aceste circumstanţe. Dificultăţile au apărut când emisiile de gaz, cauzate de influenţele activităţii umane,  au început să se producă mai repede.

 

Cel mai important gaz în rândul gazelor cu efect de seră este dioxidul de carbon. Mare parte din acesta este eliberat în procesul de ardere a combustibililor fosili şi a biomasei. Dioxidul de carbon eliberat în procesul de ardere a biomasei este mai devreme sau mai târziu retransmis în biomasă - în procesul de descompunere a biomasei, acest dioxid de carbon este de asemenea eliberat - prin urmare, dioxidul de carbon din această sursă este considerat neutru. Elementul care pune probleme este dioxidul de carbon cauzat de arderea combustibililor fosili. Acest combustibil cuprinde ţiţeiul şi derivaţii acestuia, cărbunele, gazele naturale. Disponibilitatea acestora a permis dezvoltarea industrială şi folosirea diferitelor aparate noi, a maşinilor etc.

 

Ca urmare a proceselor de combustie, carbonul care a fost păstrat în combustibilul fosil timp de milioane de ani se întoarce în atmosferă în doar câteva secole. În această scurtă perioadă de timp, din punct de vedere geologic, cantitatea de gaze cu efect de seră a crescut semnificativ şi astfel a cauzat procesul de schimbări climatice. Dacă nu oprim acest proces sau nu îl încetinim cel puţin, ne vom confrunta cu consecinţe neprevăzute sub forma furtunilor, secetei, inundaţiilor şi alte fenomene adverse similare ale vremii.   

 

Creşterea consumului din sursele de energie este legată de riscurile de transport ale acestor surse de energie; consecinţele pot fi uneori catastrofale.