Insulation for a better tomorrow

Creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă

Prin luarea măsurilor de reducere a emisiilor de CO2 şi prin reducerea dependentei de importurile de energie, oportunitatea de creare a numeroase noi locuri de muncă apare simultan. În domeniul resurselor regenerabile, locurile de muncă pentru producerea şi prelucrarea biomasei vor permite crearea de noi locuri de muncă sau păstrarea celor prezente; totodată, problema deşeurilor alimentare va fi rezolvată.  

 

Sunt oferite numeroase noi oportunităti inginerilor în proiecte de instalatii mecanice precum şi mecanicilor sistemelor de încălzire, pe măsură ce tot mai multi oameni aleg ca aparatele electrocasnice »traditionale« să consume energie regenerabilă precum cea furnizată de panouri solare sau pompe de căldură. Pe de altă parte, industriei constructiilor i se oferă un număr tot mai mare de oportunităti. Acum câtiva ani, sau mai bine zis, acum câteva decenii, când conştientizarea eficientei energetice nu era foarte răspândită şi când datele privind schimbările climatice nu erau disponibile, standardele de protectie termică pentru clădiri erau foarte scăzute comparativ cu standardele contemporane. Pretul redus al energiei a contribuit de asemenea la acest lucru.

 

Când a apărut prima criză a petrolului în 1973, credinta din acel moment, conform căreia sursele de energie regenerabilă sunt disponibile în permanentă, a început să se zdruncine profund. În acelaşi timp, raportul Clubului de la Roma a transmis punctul de vedere conform căruia există limite şi costuri ale creşterii. Până în acel moment, mediul fusese considerat ca fiind o resursă de energie şi de materii prime nelimitată care urma să garanteze întotdeauna creşterea economică. Erau accentuate doar beneficiile economice, daunele posibile asupra mediului fiind neglijate. De atunci au trecut mai mult de treizeci de ani iar tările care au luat în serios avertismentul au acceptat oportunitatea şi şi-au dedicat eforturile dezvoltării consumului din surse de energie regenerabilă şi folosirii eficiente a energiei. Alte tări care nu au tratat în mod adecvat acest fapt sau au luat în serios avertismentul doar prea târziu au devenit o piată potentială pentru tările mai active mentionate anterior. Vine vremea în care este necesar să se decidă dacă este încă întelept să rămâi doar un observator.

 

Cea mai mare cantitate de energie consumată în UE este în sectorul constructiilor, cu un procent semnificativ de 40 la sută. Acest motiv precum şi standardele reduse mentionate anterior privind izolatia termică a clădirilor vechi sunt cauzele pentru care activitătile de renovare a clădirilor, schimbarea sistemului de încălzire sau acceptarea noilor surse de energie reprezintă o imensă oportunitate. Este prin urmare recomandabil să se decidă în ce priveşte reconstructia energetică înainte de începerea procesului de renovare, fie că normele din constructii cer acest lucru sau nu. Creşterea conştientizării locuitorilor va induce necesitatea expertizei şi se va cunoaşte modul de estimare a potentialului de eficientă energetică al clădirilor şi va oferi măsuri pentru reconstructia energetică; va apărea de asemenea necesitatea aparitiei personalului cu instruire de specialitate care să cunoască modul de aplicare a măsurilor propuse. În acest scop sunt necesari lucrători calificati în izolatii termice. Schimbările climatice reprezintă o realitate. Este o optiune să percepi acest lucru fie ca o amenintare fie ca o oportunitate. Totuşi, profesioniştii de vârf şi muncitorii sârguincioşi vor avea multe lucruri de făcut.