Insulation for a better tomorrow

Izolarea Fonică

La clădiri există două tipuri de propagare a sunetului   Prin aer - se referă la propagare în cazul în care sunetul face ca structura să vibreze sub influenţa aerului: oameni care vorbesc, muzică, etc. Aceasta include transmisia spre alte camere şi reverberaţia (ecoul) în aceeaşi cameră.  Sunetul la impact - apare atunci când sursa este o forţă dinamică ce acţionează direct asupra construcţiei: obiecte care cad, scaune care sunt mutate, oameni care merg pe podea, echipamente sanitare fixate de pereţi şi podele, boxe fixate pe pereţi, etc. Referitor la proprietăţile acustice ale unui material, există două caracteristici fundamentale care determină capacitatea de izolare acustică.

 

Rigiditatea dinamică ( cu referire la zgomotele generate la impact ) este o caracteristică ce se referă la capacitatea materialului de a conduce unde acustice şi are legătură cu elasticitatea materialului

 

Rezistivitatea la fluxul de aer ( cu referire la zgomotele transmise pe cale aeriană ) exprimată în [KPa·s/m2]  indică gradul de absorbţie a materialului, evaluând cantitatea de aer care poate trece prin material la o anumită rată de volum a fluxului. Are legătură cu porozitatea şi cu densitatea materialului.

 
Materialele din vată minerală destinate izolării fonice trebuie să aibă valoarea rezistenţei liniare la fluxul de aer (r) mai mare decât 5 KPa·s/m2, respectiv, mai mică decât 10 KPa·s/m2. Pentru valori mai mici de 5 [KPa·s/m2] izolaţia nu  ar  furniza  o  atenuare  acustică suficientă iar peste 10 [KPa·s/m2] transmiterea sunetului s-ar face cu precădere pe calea solidă, datorită compactităţii extreme a materialului.

Cu cât materialul izolator are o grosime mai mare cu atât performanţa sa fonică este mai bună        

Un aspect extrem de important îl constitue corecta executare a lucrărilor de izolare fonică, în special evitarea formării punţilor acustice - puntea acustică reprezintă conductanţa acustică printr-o cavitate, orificiu sau uniune rigidă. Pentru informaţii detaliate accesaţi sectiunea  Instrucţiuni de Montaj. 

 

 

 

PRODUSE. APLICAŢII.

CARACTERISTICI TEHNICE. 

INSTRUCŢIUNI DE MONTAJ.   

                                                      

    URSA Glaswool                Produse           Aplicaţii           Fişe Tehnice          Instrucţiuni de montaj                       

 

    URSA Terra                      Produse           Aplicaţii           Fişe Tehnice          Instrucţiuni de montaj                      

 

 

       Arhivă fişe tehnice URSA Glasswool

 

       Arhivă fişe tehnice URSA TERRA